Urheilu on tunteita!

torstai 30. tammikuuta 2020

Lampien lumosta metsien mahtiin

Jämsänseudun Luonnonystävät kokosivat muutama vuosi sitten Suomen 100 vuotiaan taipaleen kunniaksi kirjan, jossa esitellään 100 luontokohdetta Jämsän ja Kuhmoisten alueelta.

Syksyllä sain idean kierrellä kevyiden/pitkien rauhallisten lenkkien lomassa, tilanteen niin salliessa, näitä paikkoja. Mitään aikarajaa paikkojen näkemiselle en laittanut ja ajatuksenani onkin katsella näitä luontokohteita, joista osa on jo ennestään tuttuja, uusin rauhallisin silmin.

Esimerkiksi minulle läheisin ja tutuin kohde Lavaoja antoi aivan uusia fiiliksiä. Tuo Lavaoja saa alkunsa kotini läheltä olevalta Heinäjärveltä ja sieltä se kiemurtelee läpi Paljakan kylän peltojen ja mehtien kohti Jämsänkosken keskustaa aina Ilveslinnalle asti, jossa se yhdistyy Kankarisvedeltä tulevaan veteen ja siitä Lavaojan vesikin jatkaa matkaansa paperitehtaan alitse Jämsänjoen kautta Päijänteeseen ja sitä kautta pääkaupunkilaisten juomavedeksi. Lavaoja on aikanaan tarjonnut hyvän paikan pulikoimiseen, onkimiseen ja eläinten juomapaikkanakin se on toiminut. Kuvauskohtaa kahtellessani ja ojan vartta kulkiessani huomasin kuinka iloisesti tuo pieni ojapahanen virtasikaan, välillä oli hyvin rauhallisesti liplattavia kohtia ja hetken kuluttua vesi oikein kuohusi menemään. Huomasin kuinka tuttu kohde näyttäytyi uudella ilmeellä kun sitä katseli kiireettömin silmin.

Vakituiseksi lenkkiseurakseni näille reissuille ja kuviin esiintymään olen saanut Elnan Pihla-puudelin. Ja useammalla lenkillä on kaverina ollut myös juttuseuraa sekä meidän oma Nipsu.


Alla on 20 ensimmäistä kohdettani bongaus järjestyksessä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti